Uw baby ontwikkelt zich in de eerste maanden in een rap tempo en zal in zijn latere leven nooit meer zo snel nieuwe dingen leren. Hieronder leest u hoe het leerproces eruit ziet en wat de belangrijkste mijlpalen per maand zijn.
Elke baby heeft zijn eigen tempo
In het eerste jaar ontwikkelen baby’s een groot aantal nieuwe vaardigheden. In welk tempo en in welke volgorde ze dat doen, is voor elke baby verschillend. Vergeet niet dat ook kleine mensen een eigen willetje hebben. Het is dan ook niet zinvol om het ontwikkelingsproces van uw kleintje te vergelijken met dat van andere kinderen. De hieronder genoemde mijlpalen dienen daarom alleen als algemene oriëntatie:
Vanaf ongeveer 3 maanden
Uw kindje raakt langzaam gewend aan het leven buiten de baarmoeder. Het bestudeert aandachtig gezichten en kan al verschillen in gelaatsuitdrukking herkennen.
Ook vindt uw kleintje het leuk om in een reflex naar dingen te grijpen en vindt het de eigen handjes en vingertjes machtig interessant. Oppervlakken worden nauwkeurig met de mond en met de lippen onderzocht.
Praten kan een baby op deze leeftijd nog niet, maar de ouders kunnen wel steeds beter aan de geluiden herkennen wat hun kleintje wil. Het geschreeuw van een baby die een natte luier heeft, klinkt echt wel anders dan het gehuil van een kindje dat honger heeft.
Vanaf ongeveer 6 maanden
In deze fase beginnen baby’s ook zelf met gezichtsuitdrukkingen gevoelens uit te drukken en andere mensen na te doen. Ze kunnen gericht naar voorwerpen grijpen om ze van dichtbij te bekijken. Het coördineren van individuele vaardigheden als zien en grijpen lukt steeds beter.
Uw baby maakt onduidelijke geluidjes en herkent de eerste klanken van de moedertaal. Ook begint uw kleintje verschillende lichaamshoudingen aan te nemen en gebruikt het zijn handjes om op te steunen. Sommige baby’s proberen zelfs al te zitten.
Vanaf ongeveer 9 maanden
In deze fase ervaren baby’s dat ze een eigen persoon zijn met een eigen wil. Ook nemen ze nu andere kindjes van dezelfde leeftijd waar.
Vaste dagelijkse structuren zijn belangrijk voor ze en ze herkennen processen die regelmatig worden herhaald.
Ze vinden het nu geweldig om voorwerpen te laten vallen en zijn gefascineerd door het geluid dat dit maakt. Ook het feit dat iets kan vallen vinden ze ongelofelijk spannend.
Uw baby kan vanaf deze leeftijd ook al kruipen en misschien lukt het zelfs om eventjes te zitten. Sommige kindjes testen hun evenwicht door zich aan meubels op te trekken en zelfstandig te staan.
Vanaf ongeveer 12 maanden
Kleine kinderen beginnen met hun gedrag actief naar de geborgenheid van hun ouders te zoeken en hen hun genegenheid te tonen.
Uw kindje maakt u graag aan het lachen en zoekt lichamelijk contact met u.
Communiceren met de omgeving wordt steeds gemakkelijker. Uw kindje begrijpt wanneer u wilt dat het iets doet of wanneer iets niet mag. Ook herkent het voorwerpen en heeft het voor sommige al eigen naampjes.
De eerste stapjes zijn bijzonder spannend. Misschien kan uw kleintje al alleen staan en durft het al een stukje aan de hand te lopen. Met speelse oefeningen kunnen het evenwicht en de motoriek worden gestimuleerd en de spieren worden versterkt.