Op een gegeven moment zullen ouders zich realiseren dat het spel van de baby veranderd is: hij speelt niet meer om te begrijpen, om de eigenschappen van dingen te leren kennen of om zich een beeld te vormen van de wereld. Hij imiteert het dagelijks leven: hij voert een pop met een lepel, wrijft met een doek over de tafel of roert in een pannetje. Als we op dit punt zijn aangekomen, merken we hoezeer we in het dagelijks leven rolmodellen zijn in de kleine dingen en hoeveel dingen kinderen dagelijks van ons overnemen.
Waarom rollenspellen zo belangrijk zijn voor peuters
In een rollenspel worden de dagelijkse en sociale activiteiten geïmiteerd: gebaren, gezichtsuitdrukkingen en handelingen worden gekopieerd en het kind gaat op een nieuwe manier met de wereld om. Meestal gebeurt dit rond de eerste verjaardag – bij sommigen eerder, bij anderen later. Door dingen zelf uit te proberen wordt geoefend en geleerd – alleen, maar natuurlijk ook in het gezelschap van anderen: er wordt gekookt voor mama, papa, oma en opa, hun haren worden geknipt, ze mogen aan de poppentafel zitten of op theevisite komen. Kinderen spelen graag samen met andere kinderen en volwassen gebeurtenissen uit het dagelijks leven na. Zo nemen ze samen spelenderwijs de belangrijke punten van het dagelijks leven door: het kind geeft ons een kopje thee en wij bedanken hem ervoor. Ze leren ‘alsjeblieft’, ‘dankjewel’ en ‘sorry’ door het van ons af te kijken, en niet doordat wij het ze blijven vragen. Spelenderwijs leren kinderen waarden op een natuurlijke en ontspannen manier.
Spelenderwijs dagelijkse situaties begrijpen
Het rollenspel heeft ook een speciale betekenis voor situaties buiten de dagelijkse routine: het bezoek aan een kinderarts kan vooraf of nadien nagespeeld worden. Het kind speelt de dokter en mag in de mond en oren kijken of een prik in de armen geven. Daarnaast praten jullie samen over wat er eventueel pijn doet en over getroost worden. Ook het bezoek van werklui of andere bijzondere situaties wordt graag nagespeeld. Net als hierboven geldt hiervoor: kinderen leren spelenderwijs de wereld met zijn sociale aspecten en handelswijzen kennen. Geef kinderen daarom de ruimte om naar hartenlust te spelen met wat zij belangrijk vinden. Daardoor leren we tegelijkertijd welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn.
Dit artikel is geschreven door onze gastauteur Susanne Mierau. Ze is moeder van drie kinderen, heeft een studie pedagogiek (afstudeerrichting ontwikkeling en opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar) afgerond en is gezinsbegeleidster, uitgeefster van het onlinetijdschrift geborgen-wachsen.de en schrijfster van praktische handleidingen over het leven met baby’s en kleine kinderen.