De eerste uitstapjes met de baby zijn vaak spannend voor de hele familie. Voelt de baby zich goed? Hoe kan ik mijn kleintje zo vervoeren dat hij zich onderweg geborgen voelt en niet gestrest raakt? Al bij het kiezen van het vervoersmiddel hebben we invloed op hoe het kind zich voelt.
In de auto: nooit zonder autostoeltje
Wie veel onderweg is met de auto, heeft voor de geboorte waarschijnlijk al een autostoeltje aangeschaft. Het is belangrijk om goed advies in te winnen, zodat u voor een geschikt, veilig en comfortabel model kunt kiezen. Speciaalzaken voor autostoeltjes bieden een ruim assortiment en goed advies. Babystoeltjes, zoals een Maxi-Cosi, kunnen beter uitsluitend gebruikt worden voor vervoer in de auto: de houding ervan heeft een ongunstig effect op de wervelkolom en de gebogen houding kan de ademhaling bemoeilijken. Ook de ADAC adviseert om deze autostoeltjes niet buiten de auto te gebruiken als zitje, maar om daarvoor over te stappen op een kinderwagen of draagdoek. Als de baby wat ouder is, zijn klein speelgoed, knisperboekjes en kettingen zeer geschikte spelletjes om de tijd in een krap autostoeltje te overbruggen.
In de kinderwagen: baby’s veilig & comfortabel vervoeren
De kinderwagen wordt vaak gebruikt om de baby mee te nemen op zijn eerste uitstapjes – vooral als er ook nog wat boodschappen gedaan moeten worden. Het is wel belangrijk om baby’s tegen teveel prikkels te beschermen en te voorzien in zijn behoeften. Veel baby’s geven er – zeker in het begin – de voorkeur aan om gedragen te worden en hebben de veilige geborgenheid van het lichaam van de ouder nodig. Het is daarom verstandig om ook een draagzak of -doek mee te nemen, zodat de baby indien nodig ook op het lichaam gedragen kan worden als hij behoefte heeft aan nabijheid. Om het de baby gemakkelijker te maken in de kinderwagen, moet er goed gelet worden op de manier van liggen: baby’s vinden het niet fijn om languit op hun rug te liggen en worden er vaak na korte tijd onrustig van. Volgens het Duitse Kinästhetik Infant Handling-programma kunnen baby’s beter op een gevouwen handdoek liggen, waarbij het hoofd en de benen door de vouwen van de handdoek iets hoger komen te liggen. Een opgerolde hydrofiele doek onder de benen maakt het liggen ook comfortabeler voor het kind. Bovendien is het goed om de baby in het eerste jaar met de blik richting de ouder te vervoeren, waardoor hij zich veilig voelt en zijn behoeften snel kenbaar kan maken.
In de draagdoek: de juiste positie bevordert lichaamscontact en een goede houding
Veel baby’s vinden het fijn om gedragen te worden. Inmiddels is er een grote markt met veel verschillende draagdoeken en draagzakken. Voor ieder is er wel wat wils. Speciale draagconsulenten kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze, kunnen uitleggen hoe u ze moet gebruiken en adviseren u hoe u op de juiste manier pijnloos kunt dragen. Baby’s kunnen vanaf het begin op de borst gedragen worden (dichtbij genoeg om een kusje op het hoofd te kunnen geven), op de rug of zelfs op de heup. Van alle vervoersmogelijkheden voldoet dragen het beste aan de behoeften van de baby: de baby is in contact met het lichaam, kan zich terugtrekken (tenzij hij met het gezicht naar voren wordt gedragen, wat sowieso wordt afgeraden), de spreidhouding voldoet aan zijn behoeften en heeft bij juist gebruik zelfs een positief effect op het heupgewricht. Bij baby’s met buikpijn kan het dragen ook helpen bij het verlichten van krampjes. In een draagdoek of -zak kan ook discreet borstvoeding gegeven worden. Het enige nadeel: de boodschappen moeten gedragen worden of meegenomen worden in een karretje.
De draagdoek of -zak kan niet gebruikt worden voor het vervoeren van baby’s op de fiets. In een fietsstoeltje op de fiets kunnen alleen kinderen vervoerd worden die goed zelf kunnen gaan zitten en een fietshelm dragen. Fietskarren met babystoeltjes kunnen al wel eerder worden gebruikt. Ook hier geldt echter het advies om de tijd waarin het kind in het zitje zit te beperken.
Dit artikel is geschreven door onze gastauteur Susanne Mierau. Ze is moeder van drie kinderen, heeft een studie pedagogiek (afstudeerrichting ontwikkeling en opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar) afgerond en is gezinsbegeleidster, uitgeefster van het onlinetijdschrift geborgen-wachsen.de en schrijfster van praktische handleidingen over het leven met baby’s en kleine kinderen.