12 tot 16 weken mijlpalen baby advies

Mijlpalen: baby’s van 12 tot 16 weken

Bijna een derde van het eerste levensjaar is inmiddels achter de rug. Wat gaat dat snel, hè? Uw baby heeft op allerlei gebieden al vorderingen gemaakt. Hij leert zijn bewegingen steeds beter coördineren en begint langzaam te begrijpen wat er om zich heen gebeurt. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van 12 tot 16 weken

12 tot 16 weken mijlpalen baby advies

Lichaamsbewegingen

In de eerste drie tot vier maanden groeit de baby zeer snel. Na 16 weken is het geboortegewicht van veel kinderen bijna verdubbeld. Ook de ontwikkeling van het bewegingsapparaat verloopt gestaag.

In het begin liggen de meeste baby’s het liefste op de rug. Na ongeveer 12 weken voelen kinderen zich steeds meer op hun gemak als ze op hun buik liggen.

Het wordt steeds gemakkelijker voor uw kleintje om zijn hoofdje omhoog te houden en zich tegelijkertijd te ondersteunen met zijn armpjes, zodat hij bijna kleine push-ups doet. Ondersteun deze natuurlijke bewegingen en motiveer uw kind door kleurrijk speelgoed, zoals een rolgrijpring, iets buiten zijn bereik te leggen. Het kind moet zich dan naar het voorwerp bewegen, het met zijn ogen fixeren en zijn armen ernaar uitstrekken. Dit bevordert spelenderwijs de spierkracht en coördinatie.

hout rolspeelgoed rammelaar auto piepgeluid

Grijpen en horen

Kinderen leren nu ook steeds beter hun ogen en handen te coördineren. Ze kunnen nu gericht naar dingen grijpen en deze bewust vasthouden. Handige houten grijpringen vergemakkelijken dit leerproces, omdat ze licht genoeg zijn voor de baby om zelf op te tillen. Tegelijkertijd zijn ze zo robuust dat het geen probleem is als ze flink geschud of gegooid worden.

Communicatie met de baby

In de eerste 12 weken kunnen baby’s alleen reageren met hun blik en onwillekeurig ‘brabbelen’. Nu leren ze langzaam om verschillende tonen te onderscheiden. Veel baby’s proberen op deze leeftijd al om de taal van hun ouders te imiteren. Reageer en nodig uw kind uit voor een ‘gesprek’. De eerste belangrijkste basis voor de taalvaardigheid wordt nu gelegd.

Dit vindt u wellicht ook interessant: